Speciális méretű tengeri konténerek

Az alaptípusok a 20’DC és a 40’DC – különböző rövidítések is használatosak, de minimális különbséggel gyakorlatilag azonos méretű konténereket gyártanak és használnak a különböző piaci szereplők.
A 40’HC esetében a külső magasság 1 lábbal (kb. 30 cm-rel) nagyobb, ez a típus manapság már nem is számít különlegesnek.
Bizonyos nagy térfogatú áruféleségek esetén még nagyobb konténerméretre volt igény, így alakult ki a 45’HC típus, ami eredetileg leginkább a csendes-óceáni forgalomban volt használatos, de egyre gyakrabban fordul elő Európában, sőt hazánkban is.

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=60cec02d8d&view=att&th=13c80fd75ad9ac50&attid=0.6&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-SzdzvmGxY2YYzSdfgbwFG&sadet=1363211901804&sads=PuNw7BdprvCVAN0QPrXBwOjpS4o&sadssc=1

Hosszú ideig a 20’ hosszméretben nem létezett magasabb változat, de napjainkban egyre gyakoribb a 20’HC, bár még messze nem terjedt el annyira, mint a 40’HC, de még a 45’HC-nál is kevésbé jellemző.
Bár a mélytengeri forgalomban nem terjedt el alaptípusoktól eltérő szélesség, de az európai forgalomban igen! Ez egyértelműen következik abból, hogy a konténerek így a standard méreteik is az USA-ban alakultak ki és terjedtek el az egész világon, viszont EUR méretű (800 x 1200) palettával nem használhatóak ki tökéletesen. Ennek köszönhetően alakult ki a palettaszéles (palette wide) konténer típus, ezen belül hasonló tagozódás történt, mint korábban a standard szélességű konténereknél, így manapság már hozzáférhető 40’ Pallet Wide, 40’ Pallet Wide High Cube, 45’Palett Wide High Cube, sőt 20’ Palett Wide High Cube is!

A felsorolt speciális méretű típusok viszonylag ritkán fordulnak elő Magyarországon, de cégünk kiterjedt nemzetközi kapcsolatain keresztül gyakorlatilag bármely típust be tudja szerezni, amennyiben ügyfeleink igényei ezt kívánják.

Legközelebbi hírlevelünkben további speciális konténerekkel foglalkozunk, különleges kialakítás illetve felhasználás alapján.